آزمون تافل چیست و به چه معناست؟ چرا این آزمون از اهمیت بالایی برخوردار است؟ الگوی کلی و نحوه برگذاری این آزمون به چه صورت است؟ آزمون تافل (TOEFL) یکی از محبوبترین آزمونهای سنجش مهارت زبان انگلیسی برای زبان آموزانی است که قصد مهاجرت و یا تحصیل در دانشگاههای انگلیسی زبان را دارند. این آزمون به دو صورت مختلف برگزار شده و الگو و چینش مشخصی دارد. اگر قصد شرکت در این آزمون را دارید، بهتر است ابتدا با انواع آن، و چینش سوالات و نحوه برگذاری آزمون آشنایی کامل داشته باشید. با انگلیش بای رز همراه شوید.
دليل اهميت آزمون تافل چيست
آزمون تافل یا TOEFL که مخفف عبارت Test Of English As A Foreign Language است یکی از محبوبترین آزمونها برای سنجش مهارت زبان انگلیسی زبان آموزان است. بسیاری از دانشجویان و دانشآموزانی که قصد تحصیل در دانشگاههاي انگليسي زبان را دارند، بايد آزمون تافل را گذرانده و نمره قابل قبولي در آن كسب كنند. دانشجويان براي قبولي در دانشگاههاي آمريكا، كانادا، آلمان و فرانسه نياز به كسب نمره قبولي در اين آزمون دارند. جالب است كه بدانيد نمرات و نتايج آزمون تافل به طور مستقيم به دانشگاههاي كشورهاي ذكر شده فرستاده ميشوند. چنين روشي ميتواند به تمام دانشجویان فرصتی برابر و یکسان برای قبولی در دانشگاه بدهد. ثبت نام در این آزمون 24 ساعت روز و 7 روز هفته در دسترس است. داوطلبان میتوانند با استفاده از روش آنلاین، توسط تلفن همراه، ایمیل، و یا به صورت حضوری برای ثبت نام در آزمون TOEFL خود اقدام کنند.
روشهای برگزاری آزمون تافل
آزمون TOEFL نیز مانند آزمون آیلتس میتواند به دو صورت اینترنتی (IBT) و کتبی (PBT) برگذار شود. آزمون کتبی در مناطقی برگزار میشود که امکان برگزاری آزمون IBT وجود نداشته باشد. تفاوت این دو نوع روش در این است که در آزمون کتبی بخش مصاحبه (Speaking) به دلیل کمبود امکانات حذف میشود.
- TOEFL IBT چیست
آزمون TOEFL IBT مخفف عبارت TOEFL internet based test است که به صورت آنلاین برگذار میشود. این نوع آزمون نسبت به نوع کتبی ترجیح بیشتری دارد زیرا راحتتر است و از منابع کمتری نیز استفاده میکند.
- TOEFL PBT چیست
آزمون TOEFL PBT مخفف عبارت TOEFL paper based test است که به صورت کتبی برگزار میشود. همانطور که گفتیم آزمون کتبی تافل بیشتر در مناطقی برگزار میشود که امکان استفاده از اینترنت و کامپیوتر وجود ندارد. توجه داشته باشید که اگر در آزمون کتبی تافل شرکت کنید، بخش Speaking از آزمون شما حذف خواهد شد.
الگوی کلی آزمون تافل IBT
تافل IBT یک آزمون 4 ساعته است که از 4 بخش خواندنی (Reading)، شنیداری (Listening)، گفتاری (Speaking) و نوشتاری (Writing) به همین ترتیب گفته شده تشکیل میشود. تمام 4 بخش زمان مشخصی را برای پاسخگویی دارند. برای بخش Speaking همیشه 20 دقیقه، و برای بخش Writing همیشه 50 دقیقه خواهید داشت. اما دو بخش دیگر، یعنی Reading و Listening ممکن است زمانهای متفاوتی داشته باشند. بخش Reading ممکن است از 60 تا 80 دقیقه به طول انجامد، در حالی که بخش Listening ممکن است از 60 تا 90 دقیقه به طول انجامد. به طور کلی داوطلبان یک فرصت 10 دقیقهای برای استراحت میان بخشهای شنیداری و گفتاری خواهند داشت. این استراحت 10 دقیقهای کاملاً اجباری است و تمام مخاطبان باید از آن پیروی کنند.
مخاطبان در ابتدای آزمون از مسئولان برگزاری یک مداد و یک برگه به عنوان چرکنویس دریافت میكنند. همچنین، یک هدست و میکروفن نیز به مخاطبان داده میشود تا بتوانند به فایلهای ضبط شده گوش کرده و پاسخها خود را برای بخش Speaking بیان کنند. امتیاز هر بخش از 30 نمره است که در نهایت تمام نمرات کسب شده از هر 4 بخش برای بدست آوردن نمره نهایی با یکدیگر جمع میشوند. بدین صورت نمره نهایی از 120 محاسبه خواهد شد. داوطلبان به طور تقریبی میتوانند نتایج آزمون خود را به صورت آنلاین، 10 روز پس از برگزاری آزمون دریافت کنند. در ادامه به بررسی الگوی سوالات در هر یک از 4 بخش آزمون تافل IBT خواهیم پرداخت.
بخش اول: Reading
اولین بخشی که در آزمون TOEFL IBT با آن مواجه خواهید شد، بخش خواندنی یا همان Reading است. همانگونه که پیشتر گفتیم، زمان و تعداد سوالات این بخش مقدار مشخصی ندارند. در کمترین حالت زمان بخش خواندنی 60 دقیقه خواهد بود و 36 تا 42 سوال خواهد داشت. در بیشترین حالت، شما 80 دقیقه برای این بخش زمان خواهید داشت و باید به 48 تا 56 سوال پاسخ گویید. اصلیترین کاری که باید در این بخش انجام دهید، خواندن متون داده شده و پاسخگویی به سوالات مرتبط است. متونی که در بخش Reading دریافت میکنید معمولاً حدود 700 کلمه هستند، و شما باید 3 یا 4 متن را مطالعه کنید. معمولاً موضوع متنهای بخش خواندنی، موضوعات دانشگاهی مانند تاریخ، هنر، علوم و روانشناسی است. برای هر متن 12 تا 14 سوال در نظر گرفته میشود. برای خواندن و پاسخگویی به سوالات هر متن زمان مشخصی وجود ندارد. به همین دلیل مدیریت زمان از طرف شما بسیار مهم خواهد بود.
در مرحله اولیه بخش خواندنی به صورت خام امتیازدهی میشود (یعنی مجموع امتیازهایی که از هر سوال گرفتهاید) و سپس امتیاز خام بدست آمده به صورت نمرهای از 30 محاسبه خواهد شد. نمره خوب در این بخش به دانشگاهی که میخواهید به آن وارد شوید بستگی دارد. اما به طور کلی، امتیاز بیشتر از 22 میتواند امتیاز خوبی باشد.
بخش دوم: Listening
دومین بخش در آزمون TOEFL IBT بخش شنیداری یا همان Listening خواهد بود. این بخش نیز مانند بخش خواندنی، زمان مشخصی ندارد. برای بخش شنیداری ممکن است 60 دقیقه برای پاسخگویی به 34 سوال و یا 90 دقیقه برای 51 سوال زمان داشته باشید. در بخش Listening مهارت شنیداری شما سنجیده میشود. به طور کلی برای این قسمت به 4 تا 6 سخنرانی و 2 تا 3 گفتگو یا مکالمه گوش میدهید. هر سخنرانی میتواند بین 3 تا 5 دقیقه بوده و با 6 سوال همراه باشد. در حالی که هر مکالمه حدود 3 دقیقه است و 5 سوال دارد. هر فایل ضبط شده تنها 1 بار برای شما پخش خواهد شد. همچنین، ممکن است از لهجههای گوناگون در فایل صوتی استفاده شده باشد. مانند بخش خواندنی، امتیازات این قسمت نیز ابتدا به صورت خام محاسبه شده و سپس به صورت نمرهای از 30 محاسبه میشود. به طور کلی، امتیاز بالای 21 در قسمت Listening امتیاز خوبی خواهد بود.
بخش سوم: Speaking
پس از یک استراحت 10 دقیقهای، بخش گفتاری یا همان Speaking آغاز میشود. قسمت گفتاری آزمون تافل کوتاهترین بخش در میان 4 بخش است. برای بخش Speaking، 6 تسک خواهید داشت. در 2 تسک اول باید به مدت 45 ثانیه نظر خود را درباره موضوعاتی مشخص بیان کنید. در 4 تسک دیگر، باید به مدت 60 ثانیه درباره متنها و کلیپهای صوتی صحبت کنید. امتیازدهی بخش سوم با امتیازدهی دو بخش اول متفاوت است. هر تسک 0 تا 4 امتیاز دارد. هر امتیازی که از هر بخش دریافت کنید در نهایت جمع شده و از 30 محاسبه میشود. درحالی که خوب بودن امتیاز شما به معیارهای دانشگاه موردنظرتان بستگی خواهد داشت، اما معمولاً امتیاز بالاتر از 22 در بخش Speaking امتیاز خوبی است.
بخش چهارم: Writing
در نهایت، به آخرین بخش آزمون TOEFL IBT، یعنی بخش نوشتاری یا همان Writing میرسیم. در بخش نهایی شما باید 2 مقاله را در عرض 50 دقیقه بنویسید. برای مقاله اول 20 دقیقه، و برای مقاله دوم 30 دقیقه زمان خواهید داشت. امتیازدهی در این بخش برای هر مقاله از 0 تا 5 خواهد بود. در نهایت امتیازهای خام با یکدیگر جمع شده و به صورت امتیازی از 30 محاسبه خواهد شد. مانند بخشهای دیگر، خوب بودن امتیاز شما به معیارهای دانشگاه مقصد بستگی دارد، اما معمولاً امتیاز بالای 22 در بخش Writing امتیاز خوبی است.
الگوی کلی آزمون تافل PBT
اگر ناچار به شرکت در آزمون TOEFL PBT هستید، باید با فرم کلی آن و تفاوتهایش با آزمون TOEFL IBT آشنا شوید. این دو آزمون بسیار به یکدیگر شبیه هستند. بخش Listening شامل 34 سوال است و 60 دقیقه برای پاسخگویی در اختیار شما خواهد گذاشت، بخش Reading نیز با داشتن 42 سوال، 60 دقیقه زمان خواهد داشت، و در نهایت بخش Writing با 2 تسک، 50 دقیقه زمان خواهد داشت. اما تفاوتهای مهمی نیز میان این دو آزمون مشاهده میشود. مانند:
- آزمون TOEFL PBT بخش Speaking ندارد. زیرا شما هیچ میکروفن و یا کامپیوتری در اختیار ندارید که به سوالات مورد نظر پاسخ دهید.
- آزمون TOEFL PBT به دلیل نداشتن بخش Speaking یک ساعت کوتاهتر است.
- در آزمون TOEFL PBT بخش Listening پیش از Reading انجام میشود
- آزمون TOEFL PBT هیچ زمانی برای استراحت ندارد. زیرا همانطور که گفتیم این آزمون 1 ساعت کوتاهتر است. در این آزمون مخاطبان باید تمام آزمون را در 3 ساعت و پشت سر هم به انجام رسانند.
در یک کلام
همانگونه که در انگلیش بای رز خواندید، آزمون تافل (TOEFL) یکی از مهمترین آزمونهای سنجش مهارت زبان انگلیسی برای پذیرش در دانشگاههای انگلیسی زبان، به خصوص دانشگاههای آمریکا و کانادا است. یکی از مهمترین کارها پیش از شرکت در این آزمون، شناخت کامل بر نحوه برگزاری و الگوی سوالات است. همانگونه که گفتیم آزمون تافل به دو صورت کتبی (PBT) و اینترنتی (IBT) انجام میشود. اگر در منطقهای زندگی میکنید که امکان استفاده از اینترنت و کامپیوتر برای برگزاری آزمون وجود ندارد، آزمون کتبی تافل از شما گرفته خواهد شد.